Zdarza się, że w ferworze codziennych obowiązków zwyczajnie brakuje nam czasu na gotowanie i przyrządzanie pracochłonnych potraw. Na takie sytuacje warto mieć pod ręką produkty, które pozwolą przygotować proste, szybkie, ale zdrowe dania w kilka chwil. Dzięki temu unikniemy pokusy sięgnięcia po gotowe, przetworzone jedzenie. Nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni, żeby jeść zdrowo i smacznie. Przepisy takie jak ten dzisiejszy doskonale to udowadniają.
W mojej lodówce zawsze czeka puszka pomidorów lub passata pomidorowa. Te produkty mogą być bazą to bardzo wielu potraw i nie wymagają długiej obróbki. Wystarczy dodać trochę warzyw, zioła, przyprawy, do tego kasza/ryż czy makaron i pożywny obiad jest gotowy w oka mgnieniu.
Pomidorowa potrawka z pieczarkami
Course: Bez mięsa, Kasza i ryż, Obiady, Przepisy, Warzywne, Wegańskie, Wegetariańskie2
porcje30
minutes300
kcalSkładniki
Pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
Pół czerwonej papryki
500 ml passaty pomidorowej
Pieprz, sól, tymianek
100 g kaszy pęczak
Wykonanie
- Cebulę i czosnek posiekać
- W garnku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i smażyć 2-3 minuty
- Dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski, podlać wodą i dusić 5 minut
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i dodać do garnka
- Dusić około 10 minut aż pieczarki zmiękną
- Wlać passatę, doprawić i doprowadzić do zagotowania
- Kaszę ugotować, podać z przygotowanym sosem