Szpinakowa rolada

Rolada szpinakowa z farszem pieczarkowym

Szpinakowa rolada
Szpinakowa rolada

Szpinakowa rolada z dzisiejszego przepisu jest świetnym pomysłem na lekką, pożywną przekąskę. Sprawdzi się doskonale na imprezach w roli tak zwanego fingerfoods. Pokrojona na niewielkie plasterki będzie nie tylko kusić smakiem, ale też przyciągającym wzrok zielonym kolorem.

Ciasto rolady zawdzięcza swój intensywny kolor dodatkowi szpinaku, który został zblendowany z resztą składników. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Po upieczeniu bez problemu zawinęłam je w zgrabną roladkę, nic się nie kruszy i nie łamie.

Ponieważ chciałam, żeby przepis był jak najprostszy, zrezygnowałam z ubijania białek na pianę, dlatego ciasto w mojej wersji jest dość cienkie i zwarte. Jeśli macie ochotę na bardziej wyrośniętą i puszystą wersję to spróbujcie ubić białka przed dodaniem ich do reszty składników.

Jako farsz wykorzystałam pastę jajeczno-pieczarkową, którą zwykle przygotowuję jako dodatek do kanapek. W roli nadzienia sprawdziła się doskonale, kremowa, ale z drobnymi kawałkami pieczarek, wyrazista w smaku.

Przepis na ciasto możecie też z powodzeniem połączyć z innym wytrawnym farszem. Będzie świetne do przygotowania popularnej roladki szpinakowej z serkiem i wędzonym łososiem 😉

A jeśli zielony kolor Was nie do końca przekonuje, sprawdźcie inne pomysły na kolorowe roladki z mojego bloga:

Szpinakowa rolada
Szpinakowa rolada

Rolada szpinakowa z farszem pieczarkowym

Recipe by Healthy Creations

Składniki

  • CIASTO
  • 30 g mąki pszennej

  • 50 g mąki gryczanej

  • Około 150 g świeżego szpinaku

  • Jajko + białka z 3 dużych jaj

  • Kilka listków świeżej bazylii

  • 2 ząbki czosnku

  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Oregano, sól

  • FARSZ
  • 2 jajka

  • 12-15 pieczarek

  • Łyżka musztardy

  • Plaster sera feta lub sera pleśniowego

  • Około 100 g sera twarogowego

  • Sól, pieprz

Wykonanie

  • CIASTO
  • Szpinak oczyścić i umyć, zblendować na gładko z jajkiem i białkami
  • Do masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię
  • Masę doprawić
  • Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić równomiernie po dnie
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-17 minut (musi być ścięte, ale nie może być przesuszone, bo będzie się kruszyć przy zawijaniu)
  • Po upieczeniu odkleić papier do pieczenia, zawinąć roladkę w ściereczkę i zostawić do ostygnięcia,
  • FARSZ
  • Pieczarki wrzucić do wrzątku i gotować około 10-15 minut
  • Jajka ugotować na twardo
  • Ugotowane pieczarki drobno posiekać nożem lub w rozdrabniaczu (uważając aby nie zrobić z nich papki)
  • Jajka rozgnieść widelcem z twarogiem, ser pokroić drobno
  • Jajka połączyć z pieczarkami i serem, dodać musztardę i przyprawy
  • Jeśli farsz wyjdzie zbyt suchy dodać trochę jogurtu lub serka naturalnego
  • Ostudzone ciasto rozłożyć delikatnie uważając, żeby go nie połamać
  • Rozsmarować farsz zostawiając niewielki margines przy końcu
  • Ciasto z farszem zawinąć w roladkę, zawinąć w papier i odstawić do lodówki do schłodzenia lub od razu kroić w plastry