Krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw to zupa, która bardzo zaskoczyła mnie swoim smakiem. Na liście składników znajdują się proste, powszechnie znane warzywa i dodatki. Jednak połączenie ich w jednym kremowym daniu, daje pozytywnie zaskakujący, ciekawy smak.

Krem z białych warzyw
Krem z białych warzyw

Zupę przygotowuje się bardzo szybko, nie ma tu nic skomplikowanego, więc nawet kuchenny laik bez problemu sobie poradzi 😉 Wszystkie składniki wystarczy ugotować do miękkości, a następnie zblendować i doprawić. Całość zajmie nam nie więcej niż 40 minut.

Krem z białych warzyw można podać w najbardziej bazowej formie bez żadnych dodatków. Jednak jeszcze lepiej smakuje jeśli wzbogacimy go o pyszną “wkładkę” W moim przypadku była to ugotowana ciecierzyca, świeży koperek oraz pestki dyni i słonecznik. Świetnie sprawdzą się inne ziarna, pestki albo orzechy. Włoskie będą tu pasować idealnie.

Krem jest sycący, podając go z dodatkami będzie zdrowym, pożywnym posiłkiem.

Jeśli szukacie przepisów na smaczne zupy, koniecznie wypróbujecie inne przepisy na blogu:

Zupa krem z białych warzyw

Recipe by Healthy Creations
Porcje

2

Porcje
Czas

40

minutes

Składniki

  • Korzeń pietruszki

  • Pół korzenia selera

  • Pół kalafiora

  • Ziemniak

  • Pół pora

  • Pół cebuli

  • 4 ząbki czosnku

  • Bulion lub woda (jeśli użyjecie wody, warto wzbogacić smak zupy dobrej jakości kostką rosołową lub piramidką smaku)

  • 2 łyżki mascarpone

  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Cebulę, czosnek i pora posiekać i podsmażyć na oliwie około 3-4 minuty
  • Następnie pokrojone w kostkę warzywa i także przysmażyć parę minut
  • Całość zalać bulionem lub wodą do wysokości około 2/3 warzyw
  • Ugotowane warzywa zblendować na gładki krem
  • Do zupy dodać serek mascarpone, doprawić gałką, solą i pieprzem i wymieszać