Krem z białych warzyw to zupa, która bardzo zaskoczyła mnie swoim smakiem. Na liście składników znajdują się proste, powszechnie znane warzywa i dodatki. Jednak połączenie ich w jednym kremowym daniu, daje pozytywnie zaskakujący, ciekawy smak.
Zupę przygotowuje się bardzo szybko, nie ma tu nic skomplikowanego, więc nawet kuchenny laik bez problemu sobie poradzi 😉 Wszystkie składniki wystarczy ugotować do miękkości, a następnie zblendować i doprawić. Całość zajmie nam nie więcej niż 40 minut.
Krem z białych warzyw można podać w najbardziej bazowej formie bez żadnych dodatków. Jednak jeszcze lepiej smakuje jeśli wzbogacimy go o pyszną “wkładkę” W moim przypadku była to ugotowana ciecierzyca, świeży koperek oraz pestki dyni i słonecznik. Świetnie sprawdzą się inne ziarna, pestki albo orzechy. Włoskie będą tu pasować idealnie.
Krem jest sycący, podając go z dodatkami będzie zdrowym, pożywnym posiłkiem.
Jeśli szukacie przepisów na smaczne zupy, koniecznie wypróbujecie inne przepisy na blogu:
Zupa krem z białych warzyw
2
Porcje40
minutesSkładniki
Korzeń pietruszki
Pół korzenia selera
Pół kalafiora
Ziemniak
Pół pora
Pół cebuli
4 ząbki czosnku
Bulion lub woda (jeśli użyjecie wody, warto wzbogacić smak zupy dobrej jakości kostką rosołową lub piramidką smaku)
2 łyżki mascarpone
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Cebulę, czosnek i pora posiekać i podsmażyć na oliwie około 3-4 minuty
- Następnie pokrojone w kostkę warzywa i także przysmażyć parę minut
- Całość zalać bulionem lub wodą do wysokości około 2/3 warzyw
- Ugotowane warzywa zblendować na gładki krem
- Do zupy dodać serek mascarpone, doprawić gałką, solą i pieprzem i wymieszać