Sałatka brokułowa to świetny pomysł na lekki obiad lub zdrową kolację. Przemyciłam w niej mnóstwo zielonych warzyw, będzie to zatem porządny zastrzyk witamin i zdrowia!
Warzywa i owoce (z przewaga tych pierwszych) powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Warto włączyć do swojego menu warzywa w różnych kolorach, żeby zapewnić sobie różnorodność składników odżywczych i witamin. Często jednak podkreśla się wyjątkowo korzystne właściwości tych zielonych. Ciężko wymienić wszystkie cenne składniki, które się w nich kryją – witaminy, między innymi C, K oraz te z grupy B, magnez, potas, cynk, żelazo, wapń oraz składniki antyoksydacyjne. Są niskokaloryczne, za to pełne błonnika oraz korzystnych składników, dlatego bez wahania sięgajmy po nie jak najczęściej.
Taka sałatka z brokułami jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, Soczyście zielona jest nie tylko pyszna, ale także pięknie prezentuje się na stole. Jest to też świetna baza do różnych modyfikacji, w zależności od tego na co macie akurat ochotę. Sałatkę można uzupełnić o kawałki upieczonego czy usmażonego kurczaka, a w wersji wege tofu, żeby stworzyć pożywną wersję obiadową. Świetnie pasują do nie pestki słonecznika lub dyni jako chrupiące dopełnienie.
Na moim blogu znajdziesz też inne pyszne sałatki, dzięki którym przemycisz do swojej diety mnóstwo zdrowych warzyw, polecam między innymi:
- Pyszną sałatkę z batatem
- Sałatkę z burakiem i ciecierzycą
- Sałatkę ziemniaczaną z cukinią i zielonym groszkiem
Sałatka brokułowa z jajkiem
1
PorcjeSkładniki
4-5 różyczek brokułu
Pół szklanki zielonego groszku (mrożony)
Ćwierć zielonej papryki
2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
Plaster sera feta
Ćwierć szklanki jogurtu
Ząbek czosnku
Oregano, czarnuszka, pieprz
Natka pietruszki
Jajko ugotowane na twardo
Wykonanie
- Różyczki brokułu ugotować al dente i podzielić na mniejsze kawałki
- Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, następnie odcedzić
- Paprykę pokroić w kostkę
- Warzywa połączyć, dodać pokruszony ser feta oraz ciecierzycę
- Jogurt połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, czarnuszką i pieprzem
- Przygotowany sos wlać do warzyw i wymieszać
- Całość posypać posiekaną natką pietruszki i podać z ugotowanym jajkiem