Makaron z łososiem

Makaron w sosie pomidorowym z łososiem

Makaron w sosie pomidorowym z łososiem
Makaron w sosie pomidorowym z łososiem

Makaron w sosie pomidorowym z łososiem – pomysł na pyszny i zdrowy obiad.

Pełnoziarnisty makaron będzie świetnym źródłem węglowodanów złożonych. Zdecydowanie zdrowsze od tych prostych. Nie spowodują gwałtownych wyrzutów cukru do krwi, a co za tym idzie zapewnią sytość na dłużej.

Łosoś w tym posiłku to źródło białka, czyli naszego materiału budulcowego. Ale poza tym, dostarczy nam jeszcze jednego, arcyważnego składnika – kwasów omega-3. Badania naukowe wskazują, że mają one działanie przeciwnowotworowo, obniżają poziom złego cholesterolu, walczą z procesem starzenia się komórek, wpływają pozytywie na układ nerwowy, a nawet pomagają w walce z depresją. Kwasy omega-3 są bardzo istotne dla naszego zdrowia. A ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, musimy zadbać o odpowiednią podaż tego składnika w diecie.

No i finalnie warzywa, które obowiązkowo muszą się znaleźć na naszych talerzach każdego dnia! W tym przypadku jest to cukinia, którą warto przygotować al dente, jest wtedy przyjemnie chrupiąca i przepyszna. Ale mamy także sos pomidorowy. Warto wiedzieć, że obróbka termiczna pomidorów sprawia, że są znacznie bogatsze w likopen – antyoksydant, który ma zdolność usuwania wolnych rodników z naszego organizmu.

Wisienką na torcie w tym przepisie są orzechy – kochamy je za zdrowe tłuszcze!

Jak widzicie, taki nieskomplikowany i pyszny przepis na makaron z łososiem jest prawdziwą kopalnią zdrowia. Warto wkomponować w ten sposób posiłki, żeby zawierały produkty dostarczające wszystkich niezbędnych w naszej diecie składników. To co, ruszamy do kuchni po makaron z łososiem?

Sprawdź też inne pomysły na pyszne dania z makaronem:

Makaron z łososiem

Makaron w sosie pomidorowym z łososiem

Recipe by Healthy CreationsCourse: Przepisy
Porcje

2

Porcje
Czas

30

minutes

Składniki

  • 2 porcje makaronu tagliatelle

  • Filet z łososia

  • Pół dużej cukinii

  • Garstka mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowca, migdały) i łyżka sezamu

  • SOS POMIDOROWY
  • 8-10 czarnych oliwek

  • Szklanka przecieru pomidorowego lub gęstej passaty

  • Łyżeczka pasty tahini

  • Sól, ostra papryka, wędzona papryka

  • Pół łyżeczki cukru (u mnie kokosowy)

  • Pół czerwonej cebuli

  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie

  • Łososia ugotować na parze (w zależności od grubości kawałka 20-25 minut), na 5 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię
  • Makaron ugotować al dente
  • Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić w garnku na niewielkiej ilości oleju
  • Po chwili dodać posiekany drobno czosnek i podsmażać dalej 3-4 minuty, w razie potrzeby podlać wodą
  • Do garnka dodać przekrojone na pół oliwki i wlać przecier
  • Sos doprawić i gotować około 10 minut
  • Na koniec dodać pastę tahini, wymieszać i zdjąć z ognia
  • Makaron połączyć z sosem i cukinią, dodać podzielonego na mniejsze kawałki łososia
  • Całość posypać orzechami i sezamem