Makaron w sosie pomidorowym z łososiem – pomysł na pyszny i zdrowy obiad.
Pełnoziarnisty makaron będzie świetnym źródłem węglowodanów złożonych. Zdecydowanie zdrowsze od tych prostych. Nie spowodują gwałtownych wyrzutów cukru do krwi, a co za tym idzie zapewnią sytość na dłużej.
Łosoś w tym posiłku to źródło białka, czyli naszego materiału budulcowego. Ale poza tym, dostarczy nam jeszcze jednego, arcyważnego składnika – kwasów omega-3. Badania naukowe wskazują, że mają one działanie przeciwnowotworowo, obniżają poziom złego cholesterolu, walczą z procesem starzenia się komórek, wpływają pozytywie na układ nerwowy, a nawet pomagają w walce z depresją. Kwasy omega-3 są bardzo istotne dla naszego zdrowia. A ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, musimy zadbać o odpowiednią podaż tego składnika w diecie.
No i finalnie warzywa, które obowiązkowo muszą się znaleźć na naszych talerzach każdego dnia! W tym przypadku jest to cukinia, którą warto przygotować al dente, jest wtedy przyjemnie chrupiąca i przepyszna. Ale mamy także sos pomidorowy. Warto wiedzieć, że obróbka termiczna pomidorów sprawia, że są znacznie bogatsze w likopen – antyoksydant, który ma zdolność usuwania wolnych rodników z naszego organizmu.
Wisienką na torcie w tym przepisie są orzechy – kochamy je za zdrowe tłuszcze!
Jak widzicie, taki nieskomplikowany i pyszny przepis na makaron z łososiem jest prawdziwą kopalnią zdrowia. Warto wkomponować w ten sposób posiłki, żeby zawierały produkty dostarczające wszystkich niezbędnych w naszej diecie składników. To co, ruszamy do kuchni po makaron z łososiem?
Sprawdź też inne pomysły na pyszne dania z makaronem:
- Wegański makaron z sosem z soczewicy
- Makaron z pesto z liści kalarepy i szpinaku
- Makaron z pesto z botwiny
- Z pesto z zielonego groszku
- Z pesto z bobu i orzechów włoskich
Makaron w sosie pomidorowym z łososiem
Course: Przepisy2
Porcje30
minutesSkładniki
2 porcje makaronu tagliatelle
Filet z łososia
Pół dużej cukinii
Garstka mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowca, migdały) i łyżka sezamu
- SOS POMIDOROWY
8-10 czarnych oliwek
Szklanka przecieru pomidorowego lub gęstej passaty
Łyżeczka pasty tahini
Sól, ostra papryka, wędzona papryka
Pół łyżeczki cukru (u mnie kokosowy)
Pół czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
Wykonanie
- Łososia ugotować na parze (w zależności od grubości kawałka 20-25 minut), na 5 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię
- Makaron ugotować al dente
- Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić w garnku na niewielkiej ilości oleju
- Po chwili dodać posiekany drobno czosnek i podsmażać dalej 3-4 minuty, w razie potrzeby podlać wodą
- Do garnka dodać przekrojone na pół oliwki i wlać przecier
- Sos doprawić i gotować około 10 minut
- Na koniec dodać pastę tahini, wymieszać i zdjąć z ognia
- Makaron połączyć z sosem i cukinią, dodać podzielonego na mniejsze kawałki łososia
- Całość posypać orzechami i sezamem