Dziś mam coś dla miłośników masła orzechowego! Czyli pewnie dla wszystkich (albo prawie wszystkich) 😛 Ale nie będzie to deser, a obiad z dodatkiem masła orzechowego.
Dokładnie jest to makaron z warzywami w sosie na bazie masła orzechowego. Proste i szybkie danie, które możecie przygotować zarówno w wegetariańskiej jak i mięsnej wersji.
Sos orzechowy jest kremowy i cudownie otula warzywa i makaron nadając im pysznego, słodko-pikantnego smaku.
Masło orzechowe jest częstym składnikiem w przepisach kuchni azjatyckiej. Mimo, że częściej kojarzy nam się z przepisami na słodko, to jego smak doskonale komponuje się ze słonymi i ostrymi składnikami, tak jak w przygotowanym przeze mnie sosie.
A po więcej orientalnych inspiracji zajrzyjcie tutaj:
- Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
- Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym
- Zupa kokosowa z tofu i ciecierzycą
- Pad thai z tofu
- Curry z mango, mleczkiem kokosowym i tofu
MAKARON Z WARZYWAMI W KREMOWYM ORZECHOWYM SOSIE
Czas przygotowania 20 minut
Składniki na 2 porcje
- Składniki na sos połączyć dokładnie, w razie potrzeby dodać wody
- Marchewkę oczyścić i pokroić w cienkie paski, ja zrobiłam to przy pomocy obieraczki do warzyw
- Paprykę i tofu pokroić w kostkę
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę uważając by czosnek się nie przypalił
- Dodać pokrojone warzywa oraz tofu i smażyć około 5 minut (jeśli w przepisie używacie mięso, może być konieczne dłuższe smażenie, żeby mięso nie było surowe)
- Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze 5 minut
- Po tym czasie dodać przygotowany sos i zostawić na ogniu jeszcze 3-5 minut
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
- Połączyć makaron z sosem, posypać sezamem