Kto ma problem z podjadaniem w ciągu dnia? Często sięgacie po niezbyt zdrowe przekąski czy słodkości, kiedy w ciągu dnia dopada Was mały głód, a Wy nie macie nic innego pod ręką?
Najskuteczniejszym sposobem na przechytrzenie tego małego głoda i unikanie podjadanie słodyczy czy innych niezdrowych przekąsek jest (i tu chyba nikogo nie zaskoczę) odpowiednie planowanie i przygotowanie posiłków. Staram się mieć zawsze w pogotowiu zdrowe przekąski, po które bez problemu i szkody dla zdrowia mogę sięgnąć w ciągu dnia, gdy poczuję spadek energii. Mam kilka pewniaków na takie sytuacje, które sprawdzają się idealnie, a w przygotowaniu są dziecinnie proste. Oto kilka z nich:
- Zdrowe ciastka, ciasta i babeczki jak te marchewkowe babeczki czy chlebek jabłkowy
- Domowe pełnoziarniste bułeczki np. dyniowe lub z suszonymi pomidorami
- Omlety na słodko bez cukru i białej mąki (słodzone owocami lub bakaliami), przykładowy przepis znajdziecie poniżej
- Hummus (lub inne pasty na bazie warzyw, jajek lub twarogu) z warzywami lub pełnoziarnistym pieczywem
- Koktajle owocowo-warzywne, musy owocowe z dodatkiem nasion chia/siemienia lnianego/płatków/orzechów
- Warzywne pasztety np. z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Jak widzicie opcji jest mnóstwo, zarówno wytrawnych jak i słodkich przekąsek. Wiele z nich można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać nawet kilka dni. A to oznacza, że nie jesteśmy skazani ani na codzienne ‘stanie nad garami’, ani na sklepowe, pełne cukru i chemii pseudo-przekąski 😉
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na jedną z takich awaryjnych przekąsek, którą możecie przygotować wcześniej i trzymać w lodówce 2-3 dni na wypadek nagłej ochoty na podjadanie 😊
Przepis jest bardzo podstawowy, można go modyfikować przez dodanie dowolnych owoców, orzechów czy bakalii. Właściwie w ten sam sposób przygotowuję omleta na patelni, więc jeśli nie dysponujecie piekarnikiem, możecie odpowiednio dostosować ilość składników i usmażyć omleta na nieprzywierającej patelni.
PIECZONY OMLET Z OWOCAMI
Czas przygotowania 30-40 minut
Z podanych składników upiekłam omlet w formie o wymiarach 25x28cm
Banan
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
60 g mąki orkiszowej
60 g mąki kokosowej
120-140 ml wody
Dodatki: pestki, orzechy, nasiona, owoce, cynamon, skórka pomarańczowa
- Banana rozgnieść widelcem lub zblendować z jajkami
- Dodać jogurt, mąki oraz wodę i połączyć składniki
- Dodać orzechy/pestki/przyprawy wg uznania
- Masę wylać na blaszkę włożoną papierem do pieczenia
- Na górę położyć owoce (u mnie kawałki banana i truskawki)
- Piec w temperaturze 180 stopni 20-30 min aż omlet się zrumieni
Smacznego!