Szpinakowa rolada z dzisiejszego przepisu jest świetnym pomysłem na lekką, pożywną przekąskę. Sprawdzi się doskonale na imprezach w roli tak zwanego fingerfoods. Pokrojona na niewielkie plasterki będzie nie tylko kusić smakiem, ale też przyciągającym wzrok zielonym kolorem.
Ciasto rolady zawdzięcza swój intensywny kolor dodatkowi szpinaku, który został zblendowany z resztą składników. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Po upieczeniu bez problemu zawinęłam je w zgrabną roladkę, nic się nie kruszy i nie łamie.
Ponieważ chciałam, żeby przepis był jak najprostszy, zrezygnowałam z ubijania białek na pianę, dlatego ciasto w mojej wersji jest dość cienkie i zwarte. Jeśli macie ochotę na bardziej wyrośniętą i puszystą wersję to spróbujcie ubić białka przed dodaniem ich do reszty składników.
Jako farsz wykorzystałam pastę jajeczno-pieczarkową, którą zwykle przygotowuję jako dodatek do kanapek. W roli nadzienia sprawdziła się doskonale, kremowa, ale z drobnymi kawałkami pieczarek, wyrazista w smaku.
Przepis na ciasto możecie też z powodzeniem połączyć z innym wytrawnym farszem. Będzie świetne do przygotowania popularnej roladki szpinakowej z serkiem i wędzonym łososiem 😉
A jeśli zielony kolor Was nie do końca przekonuje, sprawdźcie inne pomysły na kolorowe roladki z mojego bloga:
Rolada szpinakowa z farszem pieczarkowym
Składniki
- CIASTO
30 g mąki pszennej
50 g mąki gryczanej
Około 150 g świeżego szpinaku
Jajko + białka z 3 dużych jaj
Kilka listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oregano, sól
- FARSZ
2 jajka
12-15 pieczarek
Łyżka musztardy
Plaster sera feta lub sera pleśniowego
Około 100 g sera twarogowego
Sól, pieprz
Wykonanie
- CIASTO
- Szpinak oczyścić i umyć, zblendować na gładko z jajkiem i białkami
- Do masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię
- Masę doprawić
- Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić równomiernie po dnie
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-17 minut (musi być ścięte, ale nie może być przesuszone, bo będzie się kruszyć przy zawijaniu)
- Po upieczeniu odkleić papier do pieczenia, zawinąć roladkę w ściereczkę i zostawić do ostygnięcia,
- FARSZ
- Pieczarki wrzucić do wrzątku i gotować około 10-15 minut
- Jajka ugotować na twardo
- Ugotowane pieczarki drobno posiekać nożem lub w rozdrabniaczu (uważając aby nie zrobić z nich papki)
- Jajka rozgnieść widelcem z twarogiem, ser pokroić drobno
- Jajka połączyć z pieczarkami i serem, dodać musztardę i przyprawy
- Jeśli farsz wyjdzie zbyt suchy dodać trochę jogurtu lub serka naturalnego
- Ostudzone ciasto rozłożyć delikatnie uważając, żeby go nie połamać
- Rozsmarować farsz zostawiając niewielki margines przy końcu
- Ciasto z farszem zawinąć w roladkę, zawinąć w papier i odstawić do lodówki do schłodzenia lub od razu kroić w plastry