Przedstawiam Wam mój kolejny pomysł na ciasto w zdrowej wersji bez użycia białego cukru oraz białej mąki – ciasto daktylowe z pysznym, delikatnym kremem oraz owocami.
Ciasto przygotowałam na daktylowym spodzie. Wykorzystanie suszonych daktyli do przygotowania ciasta na spód nie tylko nadaje mu słodyczy, ale także ciekawego daktylowego posmaku. Zdecydowanie częściej będę wykorzystywać ten pomysł.
Do kremowej warstwy polecam wykorzystać dobrej jakości serek o gęstej, kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Moją sprawdzoną opcją jest serek kanapkowy Mój Ulubiony. Nie ma on kwaskowego posmaku, co czasem zdarza się w przypadku twarogów sernikowych. A dzięki temu smak jest delikatny i wymaga jedynie lekkiego dosłodzenia.
No i na koniec wisienka na torcie, a właściwie to całkiem sporo wisienek. Wiśniowy mus, który przygotujecie błyskawicznie. Bez żelatyny, nie trzeba więc długo czekać, aż stężeje, nie ma też obawy przed niesmacznymi grudkami, które lubią powstawać przy żelatynie. Tutaj wykorzystałam zwykłą mąkę ziemniaczaną. Jest ona na tyle neutralna w smaku, ze jest niewyczuwalna w musie. A owoce nabierają dzięki mące żelowej konsystencji.
Jeśli przypadł Wam do gustu ten przepis na ciasto daktylowe to koniecznie sprawdźcie też kakaowe ciasto z wiśniami. To połączenie smaków jest nieziemskie!
Ciasto daktylowe z kremem i wiśniowym musem
Składniki
- SPÓD
100 g suszonych daktyli
70 g mąki orkiszowej jasnej
80 g jogurtu
2 jajka
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
- KREM
450 g gęstego, kremowego serka naturalnego (np. Mój Ulubiony)
Łyżka miodu
- MUS
1,5 szklanki mrożonych wiśni
Duża łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżka miodu
Wykonanie
- SPÓD
- Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na co najmniej 15 minut, po tym czasie odlać wodę
- Namoczone daktyle zblendować na gładki mus
- Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli
- Zblendowane daktyle połączyć z żółtkami oraz jogurtem
- Dodać mąkę i wymieszać, dodać ubite białka i delikatnie połączyć
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, piec w 180 stopniach 20-25 minut (termoobieg)
- KREM
- Serek połączyć z miodem. Wyłożyć na upieczony i ostudzony spód i rozprowadzić równomiernie
- MUS
- Wiśnie podgrzewać w rondlu na średnim ogniu, można dodać trochę wody, żeby uniknąć przypalenia
- Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody tak, żeby nie było grudek
- Kiedy wiśnie puszczą sok i zaczną się rozpadać wlać przygotowaną mąkę, mieszać, żeby nie powstały grudki aż do zgęstnienia. Mus powinien być na tyle gęsty, że po przelaniu na ciasto nie rozleje się na boki. W razie potrzeby dostosować konsystencję dodając więcej mąki
- Kiedy mus przestygnie dodać miód, wymieszać i przełożyć na krem. Wstawić do lodówki do stężenia