Ser kozi i buraki to nieśmiertelne i sprawdzone połączenie. Można łączyć je na wiele sposobów w przeróżnych przekąskach lub daniach głównych. Jest to też jedno z moich ulubionych połączeń, na blogu znajdziecie już zapiekankę z botwinki z serem kozim, która bazuje na tych samych smakach. Tym razem dla odmiany połączyłam te składniki w przekąsce na zimno. Jest to terrina z buraków, czyli przystawka podawana na zimno. Jej przygotowanie jest dużo łatwiejsze i szybsze niż może się wydawać. Potrzebuje jedynie czasu żeby stężeć w lodówce, a smaki mogły się przegryźć.
Taka przystawka będzie pięknie wyglądać na stole, a zatem sprawdzi się na święta, albo imprezy.
Terrina z braków i sera koziego
30
minutes450
kcal5-6
Składniki
180 g jogurtu koziego (można użyć koziego serka do smarowania)
150 g serka naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
Ząbek czosnku
Tymianek, sól, pieprz
Łyżka pestki dyni
2 upieczone buraki
Wykonanie
- Upieczone buraki pokroić w cieniutkie plasterki, ja zrobiłam to za pomocą obieraczki do warzyw
- Jogurt kozi połączyć z serkiem naturalnym, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy, wymieszać, pestki dyni rozdrobnić i dodać do masy
- Żelatynę zalać ciepłą wodą i poczekać aż się rozpuści
- Rozpuszczoną żelatynę połączyć z przygotowanym serkiem, odstawić na kilka minut do lodówki aż lekko zacznie tężeć
- Podłużną foremkę wyłożyć folią spożywczą tak, żeby wystawała poza boki formy (będzie potrzebna do zawinięcia całości)
- Dno oraz boki foremki wyłożyć plastrami buraka w taki sposób, żeby lekko na siebie zachodziły
- Pierwszą warstwę buraków posmarować serkiem (ja podzieliłam masę na trzy części, ale możecie zrobić więcej warstw i w każdej użyć nieco mniej serka)
- Na serek wyłożyć kolejną warstwę buraków i ponowie posmarować serkiem
- ten sposób postępujemy do wykorzystania całego przygotowanego serka, pamiętając że na samej górze muszą znaleźć się buraki
- Na koniec zamknąć terrinę pozostawioną po bokach folią spożywczą i tak zabezpieczoną zostawić w lodówce na kilka godzin
- Przed podaniem wyjąć terrinę z folii, można to zrobić odkrywając górne warstwy folii, przykładając talerz do formy i delikatnie odwracając ją do góry nogami, żeby terrina wylądowała na talerzu. Następnie usunąć folię.