Pieczone placki z warzyw to świetna opcja na przygotowanie obiadu, który wymaga niewielkiego wysiłki w kuchni. Wybrane składniki wystarczy posiekać lub zetrzeć i wymieszać ze sobą, a resztę załatwi piekarnik 😉 My czekamy wdychając kuszący aromat piekących się placuszków.
Tym razem postawiłam na zielone! W plackach znalazł się zielony groszek, cukinia i seler naciowy. Do placków dodałam jedynie dwie łyżki kaszy manny co sprawia, że placki są bardzo lekkie. Będą doskonałe na obiad w towarzystwie sałatki i aromatycznego sosu, lub na lekką kolację.
Jeśli macie ochotę na inne wersje warzywnych placków to podrzucam kilka inspiracji:
- Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki
- Z batata i kalafiora
- Z cukinii, sera feta i suszonych pomidorów
- Z cukinii, ziemniaków i marchewki
- Pełnoziarniste z kukurydzą
- Ziemniaczano-marchewkowe
PIECZONE ZIELONE PLACKI Z GROSZKU I CUKINII
Czas przygotowania 50 minut
Z podanych składników wyszło 8 placków
- Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zostawić na sicie na kilka minut, następnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski
- Groszek zalać wrzątkiem i doprowadzić do ponownego zagotowania, odcedzić
- Połowę groszku zblendować z jajkiem, dodać do cukinii razem z resztą groszku
- Seler posiekać drobno i dodać do reszty warzyw
- Dodać kaszę, przyprawy i połączyć
- Porcje masy wykładać na blachę z papierem do pieczenia w formie placków
- Piec około 40 minut (aż placki będą ścięte i przyrumienione) w 180 stopniach