Kukurydziane naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Kukurydziane naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Naleśniki to zawsze dobra opcja. Można je serwować na śniadanie, obiad i kolację. I na słodko i wytrawne. Są łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne!

U mnie tym razem wersja wytrawna naleśników, z genialnym farszem szpinakowym. Szpinak najbardziej lubię w połączeniu z serem pleśniowym więc tak też przygotowałam farsz. Dodatek jogurtu sprawił że farsz jest kremowy, ale dalej lekki.

Naleśniki przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej. Dzięki temu wyszły cudownie żółte 😊 Wychodzą cienkie i elastyczne, jeśli pominiecie mąkę owsianą to będą także bezglutenowe.

Kukurydziane naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

KUKURYDZIANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM


Z podanych składników wyszło 9 naleśników
 
Ciasto naleśnikowe
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki owsianej
60 g mąki kukurydzianej
Jajko
Woda
Odrobina oleju
 
Farsz
200 g świeżego szpinaku
Ser z niebieską pleśnią
3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego
Ząbek czosnku
 
  • Składniki na naleśniki wymieszać dodając tyle wody aby uzyskać dość płynną konsystencję
  • Naleśniki smażyć na suchej teflonowej patelni
  • Ząbek czosnku wycisnąć przez praskę i podsmażyć na odrobinie oleju uważając żeby się nie przypalił
  • Po chwili dodać szpinak, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem aż szpinak zmniejszy swoją objętość
  • Dusić szpinak około 10 minut po czym dodać pokruszony ser (jeśli w szpinaku zostało dużo wody odlać część przed dodaniem sera, inaczej farsz może być zbyt rzadki)
  • Mieszając gotować jeszcze 3-5 minut aż ser się rozpuści
  • Zdjąć z ognia, dodać jogurt i wymieszać całość
  • Naleśniki nadziewać farszem szpinakowym