Śniadaniowe placki bananowe, bezglutenowe, bez cukru

Śniadaniowe placki bananowe, bezglutenowe, bez cukru

Słodkie placki i omlety dość często pojawiają się w mojej kuchni, zazwyczaj w roli słodkiego śniadania. Jest to sprawdzony sposób na pozbycie się chęci sięgania po słodycze w ciągu dnia 😉 

Placki bananowe z tego przepisu robi się ekspresowo i potrzebujemy zaledwie kilku składników żey stworzyć pożywne, pyszne śniadanie na słodko. 

W plackach nie znajdziemy cukru, jedynie banana, który jest w zupełności wystarczający, aby nadać placuszkom przyjemnej słodyczy. Im bardziej dojrzałego banana użyjecie tym słodsze będą Wasze placki.

Ja przygotowałam placki na bazie mąk ryżowej i owsianej. Jednak spokojnie możecie zamienić je na inne rodzaje mąk, z pewnością sprawdzi się mąka gryczana czy orkiszowa.  

Placki bananowe doskonale smaży się na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Jeśli nie posiadacie takiej patelni to polecam posmarować jej powierzchnię jedynie odrobiną oleju tak, żeby placki w dalszym ciągu były lekkie.

Pamiętajcie też żeby placki smażyć na bardzo małym ogniu i najlepiej pod przykryciem, wyjdą wtedy puszyste i nie przypalą się.


Po więcej słodkich śniadaniowych inspiracji zapraszam tutaj:

Śniadaniowe placki bananowe, bezglutenowe, bez cukru

 

BEZGLUTENOWE PLACKI BANANOWE BEZ CUKRU

 

Czas przygotowania 20-30 min
Z podanych składników wyszły 3 spore placki

40 g mąki ryżowej
10 g mąki owsianej
Banan
Jajko
Woda
Pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie soda)

 

 

  • Banana rozgnieść widelcem i połączyć z roztrzepanym jajkiem (można użyć blendera)
  • Do masy bananowej dodać mąki i proszek do pieczenia oraz taką ilość wody aby uzyskać konsystencję jogurtu
  • Porcje cista wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu
  • Kiedy góra będzie już lekko ścięta odwrócić na druga stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty