Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw sezonowych:D Zasłużyła sobie na to miano głównie dzięki swojej uniwersalności i prostej obróbce. Na moim blogu znajdziecie zarówno dania wytrawne z cukinii jak i te słodkie z jej wykorzystaniem.
Cukinia jednak jest warzywem bardzo delikatnym i neutralnym w smaku, dlatego warto łączyć ją ze składnikami o zdecydowanym smaku. W tym przypadku postawiłam na ser pleśniowy, który nadał plackom mocnego charakteru. Tym razem placki usmażyłam na patelni, jednak zrobiłam to bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Bez obaw można je usmażyć na nieprzywierającej patelni teflonowej. Na wolnym ogniu usmażyły się doskonale, bez problemu z odwracaniem i zdjęciem z patelni.
Jeśli jednak nie macie czasu lub ochoty na dyżur przy patelni, spokojnie możecie je wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i upiec w piekarniku.
Po więcej pomysłów na zdrowe, odchudzone placki warzywne zajrzyj tutaj:
-
Zielone placki warzywne z piekarnika
-
Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki
-
Pieczone placki z batata i kalafiora
-
Pieczone placki z cukinii, ziemniaków i marchewki
-
Placki ziemniaczano-marchewkowe w zdrowej odchudzonej wersji
PLACKI Z CUKINII Z SEREM PLEŚNIOWYM, SMAŻONE BEZ TŁUSZCZU
Z podanych składników wyszło 7 placków (idealne na jedną porcję obiadową)
- Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, zostawić chwilę na sitku, następnie odcisnąć z wody
- Do odciśniętej cukinii dodać pokruszony drobno ser, jajka, mąkę i przyprawy, wymieszać
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i wykładać porcje masy
- Smażyć na małym ogniu pod przykryciem
- Kiedy jedna strona będzie już przyrumieniona odwrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć dalej