Ta zupa ziemniaczano – porowa udowadnia, że prosta kuchnia jest ciekawa i pełna smaku. Połączenie prostych składników zaskakuje swoim cudownym smakiem i kremową konsystencją. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a zupa wychodzi pożywna i sycąca. Doskonały pomysł na lekki warzywny obiad lub kolację. Bez dodatku serka można ją także przygotować w wersji wegańskiej.
Zupa porowa
2
porcje30
minutesSkładniki
600 g ziemniaków
Mały por
Łodyga selera naciowego
Mała cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki serka naturalnego
Sól, pieprz
Łyżka oleju lub masła
Woda lub bulion
Wykonanie
- Ziemniaki pokrój w kostkę, pora, cebulę i czosnek posiekaj drobno
- W garnku rozgrzej olej/masło, wrzuć cebulę, czosnek i pora i duś kilka minut w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem
- Dodaj ziemniaki i zalej warzywa wodą/bulionem żeby wszystkie warzywa były przykryte
- Gotuj aż ziemniaki będą miękkie
- Zupę zblenduj na gładki krem, dodaj przyprawy oraz serek i wymieszaj