Makaron z pesto z botwiny to bardzo szybki przepis na lekki, wiosenny obiad. Przygotowanie dania zajmie ci nie więcej niż 20 minut. Jest to więc świetna opcja na dni, kiedy nie mamy ochoty lub czasu na gotowanie.
Botwina to obowiązkowy produkt wiosennej diety! Kiedy tylko pojawia się na straganach, przyciąga mnie swoim niesamowitym kolorem i nie mogę się oprzeć żeby nie zabrać jej ze sobą do domu. Jest to jednak pozytywny nałóg, bo jak wiele innych warzyw o intensywnym kolorze, także botwina jest bogata w cenne antyoksydanty. Poza tym znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz żelazo.
Przez długi czas moją pierwszą myślą na widok cudownie purpurowych pęczków botwiny na straganach był chłodnik z botwiny lub klasyczna zupa. I są to chyba najpopularniejsze przepisy z wykorzystaniem tego warzywa, A przecież ma ona do zaoferowanie dużo więcej! Koniecznie spróbujcie jej w innym wydaniu. Ja każdego sezonu eksperymentuję z nowymi przepisami z wykorzystaniem botwiny i tak na blogu znajdziecie już przepisy na:
Tym razem wykorzystałam botwinę jaką bazę do przygotowania pesto. Połączyłam je z pełnoziarnistym makaronem, parmezanem i pestkami granatu. Jednak równie dobrze tak przygotowane pesto może posłużyć jako pasta na kanapki, dodatek do ryżu czy sałatki. Takie pesto można też z powodzeniem przygotować z surowej botwiny bez jej gotowania. Będzie to jeszcze szybsza opcja. Ja jednak wolę krótką chwilę gotować warzywo, co zapewnia idealnie gładką konsystencję pesto.
Jestem bardzo ciekawa, czy ten przepis przypadnie wam do gustu. Jeśli o mnie chodzi to pesto z botwiny na pewno już na stałe wejdzie do mojego wiosennego menu! 🙂
Makaron z pesto z botwiny
1
Porcje20
minutesSkładniki
- PESTO
Mały pęczek botwiny
30 g orzechów włoskich (lub miks włoskich, migdałów, nerkowców)
Niewielki kawałek sera feta (około 20-30g)
Szczypta soli i pieprzu
Łyżka oliwy
- Dodatkowo
Porcja makaronu pełnoziarnistego np. penne lub świderki
Parmezan
Opcjonalnie pestki granatu
Wykonanie
- Botwinę posiekać. Ja miałam botwinę z malutkimi buraczkami, jeśli buraczki są duże wykorzystać tylko część z nich
- Posiekaną botwinę (łodygi, liście i buraczki) wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem (tylko tyle żeby przykryć warzywa) i gotować 5 minut
- Odlać nadmiar wody, 1/4 botwiny odłożyć, resztę zblendować z resztą składników na pesto
- Spróbować pesto i ewentualnie doprawić pieprzem/solą lub dodać więcej sera feta
- Ugotowany makaron połączyć z pesto oraz odłożoną częścią ugotowanej botwiny. Posypać startym parmezanem i opcjonalnie pestkami granatu