Wiele potraw kuchni azjatyckiej jest prostych i szybkich w przygotowaniu, a efekt jest taki jakbyśmy spędzili długie godziny w kuchni 😃 Przykładem takiego dania jest dzisiejszy makaron ryżowy z warzywami. W smaku ciekawy, aromatyczny dzięki kombinacji różnych smaków – słodkiego miodu, słonego sosu sojowego, ostrego chili i orzeźwiającego imbiru. Jego przygotowanie zajmuje 15-20 minut i spokojnie poradzą sobie z tym zadaniem nawet kuchenni debiutanci 😉
Lubisz orientalne smaki? Koniecznie zajrzyj tutaj po więcej inspiracji:
MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI W STYLU AZJATYCKIM
Składniki na jedną porcję
Makaron ryżowy 50g
Duża różyczka brokuła
Zielona fasolka szparagowa 100g
Marchewka
Łodyga selera naciowego
Ząbek czosnku
Mały kawałek imbiru (ok. 2 cm)
Pół czerwonej cebuli
Pół limonki
Łyżka sosu sojowego
Łyżeczka miodu
Kurkuma, chili
Łyżka oleju
- Fasolkę podzielić na 2-3 cm kawałki, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, warzywa ugotować
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek
- Po chwili dodać starty imbir, kurkumę i chili i smażyć jeszcze 2-3 minuty
- Seler naciowy posiekać drobno i dorzucić na patelnię
- Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i również dorzucić na patelnię
- Dolać około ćwierć szklanki wody, sos sojowy, miód i dusić około 5 minut
- Na patelnię dodać odcedzone z wody fasolkę i brokuł
- Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut aż zmięknie, następnie odcedzić i dodać do warzyw na patelni, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę w razie potrzeby dolewając trochę wody
- Doprawić sosem z limonki i ewentualnie jeszcze dodać sosu sojowego i pieprzu