Ciasto bananowe to mój sprawdzony przepis, kiedy mam ochotę na odrobinę słodyczy. Jest lekkie, przyjemnie wilgotne i owocowe.
A skoro mamy sezon truskawkowy to nie mógłby się on odbyć bez ciasta bananowego z truskawkami! To jeden z najlepszych deserów jaki znam!
W mojej wersji ciasto jest oczywiście wykonane w zdrowej wersji tak, żeby uniknąć dodatku cukru oraz białej mąki. A zatem moja zdrowa wersja ciasta z truskawkami osłodzona jest jedynie bananami, a jeśli chodzi o mąki to zmiksowałam kokosową, orkiszową pełnoziarnistą i kukurydziane. Jeśli zamienicie mąkę orkiszową na ryżową czy gryczaną możecie też upiec to ciasto w wersji bezglutenowej.
Ciasto bananowe wyszło przyjemnie wilgotne i lekkie. Dla mnie idealne nawet na śniadanie. A zatem zapraszam na zdrowy deser lub śniadanie na słodko.
CIASTO BANANOWE Z TRUSKAWKAMI, BEZ CUKRU I BIAŁEJ MĄKI
Składniki na keksówkę 25 cm
Czas przygotowania 60-70 minut
3 banany
3 jajka
300 g jogurtu naturalnego
40 g mąki kokosowej
40 g mąki kukurydzianej
60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka pomarańczowa
Truskawki
- Banany zblendować z żółtkami i jogurtem. Dodać mąki, proszek do pieczenia (lub sodę) i skórkę pomarańczową i wymieszać
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty
- Dodać około pół szklanki wody, połączyć i odstawić na około 5 minut. Jeśli mąka kokosowa wchłonie dużo wody i konsystencja stanie się zbyt gęsta dodać jeszcze wody
- Masę przelać do formy do pieczenia (ja użyłam silikonowej), na górę wyłożyć połówki truskawek
- Piec 50-55 minut w 180 stopniach, kroić po ostygnięciu