Tarta z karmelem i masłem orzechowym

Tarta orzechowo-bananowa

Tarta z karmelem i masłem orzechowym

Jedno z najprostszych, a równocześnie najlepszych ciast jakie robiłam! Deser w zdrowej wersji, bez białego cukru i białej mąki.

Połączenie delikatnego spodu, masła orzechowego i kokosowo-bananowego kremu. Tarta przygotowana jest na prostym, kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej. Upieczony bez dodatku masła i bez cukru. Przy drobnej modyfikacji i zamianie mąki orkiszowej na gryczaną można przygotować tartę także w wersji bezglutenowej!

Tarta w całości przegotowana jest bez dodatku białego cukru. Jedyną słodyczą w tym cieście są banany. A zatem bez problemu możecie przygotować taki zdrowy deser także dla dzieci.

Tarta jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z tym zadaniem nawet kuchenny laik 😉 Nie ma już żadnej wymówki, żeby na następną imprezę/urodziny czy też bez okazji przygotować taki zdrowy deser zamiast tradycyjnych, przesłodzonych ciast 😀

Kilka uwag do przepisu:

  • Do przygotowania spodu użyłam twarożku typu włoskiego (zwykle sprzedawane w okrągłej formie np. Capreggio czy Capri) ponieważ jest on delikatniejszy w smaku od zwykłego twarogu. Jednak spokojnie możecie wykorzystać także klasyczny półtłusty twaróg
  • Do warstwy orzechowej użyłam gładkiego masła bez dodatków. Jeśli lubicie chrupiące kawałki orzeszków wykorzystajcie masło typu crunchy. Możecie także użyć masła z innych orzechów czy też z migdałów. Najważniejsze, żeby skład był prosty i bez zbędnych dodatków 😉
  • Jeśli zależy Wam na obniżeniu kaloryczności ciasta to możecie zmodyfikować krem i zamiast serka mascarpone użyć sera twarogowego bez cukru. W takim wypadku może być jednak konieczne dodanie odrobiny żelatyny, żeby krem nie rozpłynął się po rozkrojeniu tarty
  • Dla mnie słodycz bananów była wystarczająca, żeby nadać smaku całej tarcie. Jeśli jednak jesteście bardziej słodko-lubni to możecie dodać do kremu trochę miodu lub innego naturalnego słodzika
  • Mleczko kokosowe schłodzić przed użyciem w lodówce, do przygotowania kremu wykorzystujemy jedynie stałą część, która sprawi, że krem będzie zwarty i nie będzie wymagał użycia żelatyny

Tarta orzechowo-bananowa bez cukru

Recipe by Healthy Creations

Składniki

  • SPÓD
  • 140 g twarogu typu włoskiego

  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

  • 20 g mąki kokosowej

  • WARSTWA ORZECHOWA
  • 2 łyżki masła orzechowego

  • KREM
  • 3-4 łyżki stałej części mleczka kokosowego

  • 3-4 łyżki serka mascarpone

  • Dojrzały banana

  • Opcjonalnie miód

Wykonanie

  • Twaróg rozdrobnić widelcem lub zblendować
  • Połączyć z mąkami i zagnieść w zwarte ciasto, odstawić na 20-30 minut do lodówki
  • Ciastem wylepić spód i boki formy do pieczenia
  • Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu odstawić do ostygnięcia
  • Na ostudzonym spodzie rozsmarować warstwę masła orzechowego
  • Mleczko kokosowe (stałą część) zmiksować z serkiem mascarpone i rozgniecionym bananem (i opcjonalnie miodem), krem wyłożyć na warstwę orzechową
  • Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin
  • Przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą
Tarta z karmelem i masłem orzechowym