Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta

Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta

Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta

Uwielbiam tarty za ogrom możliwości jakie dają. Kruchy spód możemy wypełnić dowolnymi warzywami, kremową masą jajeczną z dodatkiem aromatycznych serów i ziół. Taka tarta to doskonały przepis na pyszny i zdrowy obiad, pełny warzyw.

Klasyczne tarty wykorzystują spód z kruchego ciasta na maśle. W mojej wersji przygotowuję zdrowszą wersję spodu bez użycia masła. Takie ciasto wychodzi równie pyszne, kruche i delikatne. Dodatkowo w poniższym przepisie spód jest bezglutenowy.

W przepisie na spód możecie wykorzystać także inne rodzaje mąk z wyjątkiem kokosowej, na przykład gryczaną czy orkiszową.

Serek wiejski w przepisie możesz zamienić na jogurt, serek naturalny czy nawet pokruszony twaróg. A jeśli chcesz wzmocnić smak tarty możesz też wykorzystać serek kozi.

Z kolei fetę, którym posypujemy tartę możesz zastąpić serem pleśniowym lub mozzarellą.

Jeśli lubicie tego typu przepisy, sprawdźcie inne moje sprawdzone i ulubione opcje na blogu, między innymi:

Bezglutenowa tarta z porem i pieczarkami

Z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie

Z zielonym groszkiem na cieście bez masła i białej mąki

Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta

Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta

Recipe by Healthy Creations
Servings

3

porcje
Prep time

40

minutes

Składniki

  • SPÓD
  • 50 g mąki kukurydzianej

  • 50 g mąki z amarantusa

  • 40 g mąki z ciecierzycy

  • Jajko

  • Łyżka oleju

  • FARSZ
  • 3 jajka

  • 3-4 łyżki serka wiejskiego

  • Garść świeżego szpinaku

  • 1/3 pora

  • Pół czerwonej cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • 40 g sera feta

  • Pomidorki koktajlowe

  • Bazylia

  • Oregano

  • Pieprz

Wykonanie

  • Składniki na spód połącz, gotowym ciastem wylep dno i boki foremki (formę warto wcześniej natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia)
  • Cebulę, pora i czosnek posiekać drobno
  • Na odrobinie oleju zeszklić warzywa
  • Jajka roztrzepać i połączyć z serkiem
  • Do jajek dodać szpinak pokrojony na mniejsze kawałki i ostudzone usmażone warzywa, masę doprawić
  • Spód podpiec około 6-8 minut w 180 stopniach
  • Po tym czasie wyjąc z piekarnika i wylać przygotowany farsz
  • Wierzch ozdobić połówkami pomidorków koktajlowych i posypać pokruszonym serem feta
  • Zapiekać 20-25 minut
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta