Uwielbiam tarty za ogrom możliwości jakie dają. Kruchy spód możemy wypełnić dowolnymi warzywami, kremową masą jajeczną z dodatkiem aromatycznych serów i ziół. Taka tarta to doskonały przepis na pyszny i zdrowy obiad, pełny warzyw.
Klasyczne tarty wykorzystują spód z kruchego ciasta na maśle. W mojej wersji przygotowuję zdrowszą wersję spodu bez użycia masła. Takie ciasto wychodzi równie pyszne, kruche i delikatne. Dodatkowo w poniższym przepisie spód jest bezglutenowy.
W przepisie na spód możecie wykorzystać także inne rodzaje mąk z wyjątkiem kokosowej, na przykład gryczaną czy orkiszową.
Serek wiejski w przepisie możesz zamienić na jogurt, serek naturalny czy nawet pokruszony twaróg. A jeśli chcesz wzmocnić smak tarty możesz też wykorzystać serek kozi.
Z kolei fetę, którym posypujemy tartę możesz zastąpić serem pleśniowym lub mozzarellą.
Jeśli lubicie tego typu przepisy, sprawdźcie inne moje sprawdzone i ulubione opcje na blogu, między innymi:
Bezglutenowa tarta z porem i pieczarkami
Z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie
Z zielonym groszkiem na cieście bez masła i białej mąki
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta
3
porcje40
minutesSkładniki
- SPÓD
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki z amarantusa
40 g mąki z ciecierzycy
Jajko
Łyżka oleju
- FARSZ
3 jajka
3-4 łyżki serka wiejskiego
Garść świeżego szpinaku
1/3 pora
Pół czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
40 g sera feta
Pomidorki koktajlowe
Bazylia
Oregano
Pieprz
Wykonanie
- Składniki na spód połącz, gotowym ciastem wylep dno i boki foremki (formę warto wcześniej natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia)
- Cebulę, pora i czosnek posiekać drobno
- Na odrobinie oleju zeszklić warzywa
- Jajka roztrzepać i połączyć z serkiem
- Do jajek dodać szpinak pokrojony na mniejsze kawałki i ostudzone usmażone warzywa, masę doprawić
- Spód podpiec około 6-8 minut w 180 stopniach
- Po tym czasie wyjąc z piekarnika i wylać przygotowany farsz
- Wierzch ozdobić połówkami pomidorków koktajlowych i posypać pokruszonym serem feta
- Zapiekać 20-25 minut