Taki rozgrzewający gulasz z dynią to moje jesienne comfort food. Bardzo pożywny, łączący w sobie mnóstwo smaków i aromatycznych przypraw. A jednocześnie zdrowy posiłek, w którym przemycamy do diety sporo cennych wartości odżywczych.
Gulasz, który przygotowałam jest daniem wegańskim. Pożywną porcję roślinnego białka dostarcza w nim ciecierzyca oraz kasza jaglana, z którą podałam gulasz.
Użyłam też sporo przypraw, które przede wszystkim nadają cudowny smak i aromat potrawie. Pikantne i lekko słodkie smaki cudownie się przenikają i tworzą spójną całość. Ale przy okazji przyprawy wpływają też rozgrzewająco na nasz organizm, no i oczywiście wiele z nich, jak na przykład kurkuma, są kopalnią wartości odżywczych!
Jak już pisałam przy okazji innego dyniowego przepisu, moich faworytem wśród całego mnóstwa gatunków dyni jest hokkaido. Jej smak najbardziej przypadł mi do gustu. I uważam, że świetnie pasuje zarówno do dań wytrawnych jak i w słodkiej wersji. Poza tym lubię ją za kremową konsystencję, która jest niezastąpiona w przypadku robienia zupy kremu z dyni czy po prostu musu dyniowego. A największą jej zaletą jest to, że ma jadalną skórkę, której nie trzeba obierać przed pieczeniem czy gotowaniem! Bo obieranie dyni nie należy do najprzyjemniejszych czynności kuchennych 😀
Zapraszam po przepis!
Gulasz z dynią
Course: PrzepisySkładniki
Pół czerwonej cebuli
3-4 ząbki czosnku
3 marchewki
Pół dyni hokkaido
3-4 pomidory malinowe
Szklanka ugotowanej ciecierzycy
Po pół łyżeczki: kuminu, kurkumy, imbiru, słodkiej papryki, wędzonej papryki
Szczypta pieprzu, kardamonu, soli
Łyżeczka ostrej pasty paprykowej (można zamienić na szczyptę chili)
Łyżeczka cukru kokosowego (można zamienić na biały, brązowy lub ksylitol)
Piramidka smaku lub bulion warzywny
Kilka ziaren kolendry
Natka pietruszki
Wykonanie
- Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek, pod koniec smażenia dodać ziarna kolendry
- Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz dynię. Jeśli używacie dyni hokkaido nie ma potrzeby obierania jej ze skórki
- Podsmażyć warzywa krótko, następnie zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym (mniej więcej do poziomu warzyw, nie muszą być dokładnie przykryte). Dusić warzywa pod przykryciem 10 minut. Jeśli zalewamy warzywa wodą dodać też na tym etapie piramidkę smaku
- Po tym czasie dodać pomidory pokrojone w kostkę, dodać też przyprawy i dalej dusić aż warzywa zmiękną, a całość zgęstnieje
- Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę, posypać posiekaną natką pietruszki
- Gulasz można podać z kaszą lub ryżem
Dla miłośników dyniowych smaków zostawiam kilka ciekawych propozycji na pyszne dania!