Pasta z zielonego groszku może być być wykorzystywana na wiele sposobów. Można potraktować ją jako smarowidło do kanapek. Jest świetna do faszerowania jajek lub naleśników. Ale ja lubię ją też po prostu w towarzystwie świeżych warzyw, jako alternatywa dla hummusu.
Pastę przygotowuje się ekspresowo. Groszek, jeśli używamy tego mrożonego, wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać parę minut. Brokuł ugotować krótko, żeby zachował swój wyrazisty kolor. Następnie wszystkie składniki wystarczy zblendować.
W tej wersji przepisu na pastę z zielonego proszku wykorzystałam ser z niebieską pleśnią. Jednak równie dobrze sprawdzi się ser feta lub ser kozi, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych.
Również miętę można zamienić na inne zioła – bazylię czy oregano.
Pastę można przygotować też z samego groszku, pomijając w przepisie brokuł.
Przepisy na inne pasty i dodatki do kanapek:
Pasta z zielonego groszku
Składniki
Szklanka zielonego groszku (mrożony)
4 różyczki brokułu
Ząbek czosnku
Kawałek sera z niebieską pleśnią
2-3 listki świeżej mięty, lub pół małej łyżeczki suszonej
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, następnie odlać wodę
- Brokuł ugotować
- Warzywa zblendować na pastę z resztą składników, doprawić do smaku