Dzisiejszy przepis na pesto z liści kalarepy jest w duchu zero waste. W mojej kuchni bardzo dbam o to, żeby jak najmniej odpadów lądowało w koszu. Staram się wykorzystywać dostępne produkty do maksimum i wyrzucać tylko to, co nie nadaje się do zjedzenia. Oczywiście nie oszukujmy się – nie zawsze się to udaje i nie zawsze jest to możliwe z różnych względów. Ale jeśli tylko jest możliwość, ratuję co się da! 🙂
Jednym z takich warzyw, które „wyciskam” do maksimum jest kalarepa. Na pewno niemal każdy z Was choć raz miał okazję jeść kalarepę. Ale co z jej liśćmi? Wyrzuciliście uznając, że to niejadalna część kalarepki? Czy znaleźliście dla nich zastosowanie? Jeśli nie przyszło Wam do głowy, żeby zjadać liście kalarepy, to mam nadzieję, że po dzisiejszym wpisie już żaden liść nie wyląduje w koszu! 😀
Pesto zero waste!
Pesto z liści kalarepy to mój sprawdzony i ulubiony sposób nie tylko na gotowanie zero waste, ale przede wszystkim pyszny pomysł na obiad! Uwielbiam dodawać pesto nie tylko do makaronu, ale też do sałatek, a nawet smarować nim kanapki!
Liście kalarepy mają delikatny, dość neutralny smak. Dlatego są świetną bazą do podkręcenia tego smaku ulubionymi przyprawami czy dodatkami. W poniższym przepisie na pesto są to zielone oliwki, ale sprawdzi się wiele innych składników – suszone pomidory, kapary, ser feta, sery pleśniowe itp. Wszystko co nada wyrazistego charakteru i smaku.
Liście kalarepy są też fajnym składnikiem, który można połączyć z innymi zielonymi liśćmi jak szpinak, bazylia, rukola. Kalarepa nie wpłynie znacząco na smak, a zawsze to trochę więcej zieleninki w diecie.
Pesto w mojej wersji zawiera tylko łyżkę oliwy, dlatego jest kremowe i lekkie. Nie jest tak oleiste jak te gotowe, które możecie kupić w sklepach. Jeśli jednak bardziej odpowiada Wam taka wersja – wystarczy zwiększyć ilość oliwy w przepisie.
Takie pesto jest idealne do makaronu, ryżu, a nawet jako pasta kanapkowa! Jest pyszne, a przy okazji zjadacie porządną porcję zielonych warzyw, a te powinny gościć w naszej diecie każdego dnia!
Pesto z liści kalarepy i szpinaku
Course: Przepisy2
Porcje30
minutes300
kcalSkładniki
3 duże liście kalarepy razem z łodygami
Duża garść świeżego szpinaku
Kawałek parmezanu (około łyżka startego)
6-7 zielonych oliwek
Garść orzechów włoskich (lub mieszanki włoskich, nerkowców i migdałów)
Łyżka oliwy
Pół łyżeczki oregano
Pieprz, sól do smaku
Opcjonalnie 1-2 suszone pomidory
Wykonanie
- Liście kalarepy i szpinak dokładnie umyć
- Wszystkie składniki na pesto zblendować na gładką pastę i doprawić do smaku
Przepisy na inne pasty i dodatki do kanapek: