Wegetariański pasztet z ciecierzycy

Wegetariański pasztet z ciecierzycy z jajkiem

Pasztety wegetariańskie zyskują coraz większą popularność jako alternatywa dla swojego klasycznego mięsnego odpowiednika. Taki pasztet przygotowany na bazie strączków jest świetnym pomysłem na kanapkę czy przekąskę. Jego wyrazisty smak i przyjemna konsystencja z pewnością przekona nie tylko wegetarian, ale także mięsożerców 😉

Wegetariański pasztet z ciecierzycy
Wegetariański pasztet z ciecierzycy

Pasztet wegetariański, który przygotujemy na bazie roślin strączkowych i warzyw dostarczy nam cennego roślinnego białka. Będzie też prostym i smacznym sposobem na przemycenie do diety większej ilości warzyw. Taka wersja może być świetną alternatywą dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa i spróbować nowych smaków.

Pasztet jest bajkowo prosty w wykonaniu. Jego smak możemy łatwo dostosować do własnych preferencji przez odpowiednie wykorzystanie aromatycznych przypraw. Moja wersja jest nieco pikantna i bardzo wyrazista z wyczuwalnym smakiem kuminu. Ale taki pasztet możemy przygotować na wiele sposobów i wykorzystując różne dodatki zmieniać jego smak. Jedną z ciekawych opcji może być dodanie masła orzechowego czy pasty tahini. Możemy także część ciecierzycy zamienić na soczewicę czy też zmienić proporcje i dodać więcej fasoli – czerwonej lub też białej.

Poniższy pasztet powstał z myślą o nadchodzących Świętach Wielkanocnych. Ukryłam w środku ugotowane na twardo jajka jako pyszną niespodziankę. Dodatkowo po przekrojeniu wygląda to bardzo zachęcająco.

Na blogu znajdziecie też nieco prostszą wersję tego pasztetu. A także pasztet przygotowany na bazie czerwonej soczewicy a także taki z dodatkiem kaszy jaglanej.

Wegetariański pasztet z ciecierzycy
Wegetariański pasztet z ciecierzycy
Wegetariański pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy z jajkiem

Recipe by Healthy Creations

Składniki

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy

  • 2 duże marchewki

  • Korzeń pietruszki

  • 5 łyżek czerwonej fasoli z puszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze jajka

  • 2 ugotowane jajka na twardo

  • Po pół łyżeczki kuminu, kurkumy, ostrej i słodkiej papryki

  • Szczypta kardamonu

  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Ugotowaną ciecierzycę zblendować z jajkami i fasolą, można zostawić niewielkie niezblendowane kawałki
  • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do ciecierzycy. Jeśli lubisz kremowe pasztety możesz także zblendować część warzyw
  • Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wymieszaj
  • Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż 1/3 masy. Połóż obrane ze skorupek jajka na twardo. Przykryj je pozostałą częścią masy i wyrównaj
  • Piecz godzinę w 180 stopniach