Lekkie ciasta z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców to najlepszy deser jaki można sobie wymarzyć! Zwłaszcza latem, kiedy mamy tak duży wybór świeżych i pysznych owoców to propozycja obowiązkowa. A sernik w towarzystwie soczystych, lekko kwaskowych malin przebija wszystko! Nie znam osoby, która będzie w stanie oprzeć się takiej słodkości. 🙂
Takie lekkie, proste w przygotowaniu ciasta to u mnie zdecydowanie opcja, która pojawia się najczęściej. Prosta, pyszna baza i dowolne owoce, w zależności od sezonu i zachcianki 😀
Tym razem postawiłam na maliny, które świetnie pasują do sernika. Jako bazę wykorzystałam ciasto bananowe. Jest ono idealnie wilgotne i słodkie mimo, że nie użyłam ani odrobiny cukru. Wierzch to kremowa warstwa sernikowa, w której zatopione są soczyste maliny. Jak zwykle w moich przepisach – wszystko w odchudzonej, zdrowej wersji bez dodatku zbędnego cukru, bez białej mąki. Taki deser, którym możemy cieszyć się bez obaw o wpływ na zdrowie i sylwetkę 😉 Czy nie jest to kusząca opcja?
Z powodzeniem taki sernik przygotujesz także z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się truskawki, borówki, jagody czy brzoskwinie. A poza sezonem letnim wykorzystaj mrożone owoce! Wyjdzie tak samo pyszne!
Zapraszam na sernik z malinami w zdrowej wersji!
Ponieważ lato to doskonały czas żeby rozkoszować się sezonowymi słodkościami, zachęcam do sprawdzenia innych sprawdzonych przepisów! Na blogu znajdziesz takie w lekkiej, zdrowej wersji bez dodatku białego cukru!
Sernik z malinami
1
hourSkładniki na małą tortownicę 16 cm
Składniki
1,5 banana
15 g mąki kokosowej
30 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
Pół płaskiej łyżeczki sody
Szczypta soli
Kilka kropel soku z cytryny
- MASA SEROWA
140 g sera twarogowego bez cukru
Jajko
Pół banana
70 g jogurtu naturalnego
Maliny (świeże lub mrożone)
Wykonanie
- CIASTO
- Banana zblenduj z jajkami
- Dodaj obie mąki, sodę, szczyptę soli i sok z cytryny i wymieszaj
- MASA SEROWA
- Banana, ser, jogurt i jajko zblenduj i połącz na gładką masę
- Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia
- Do formy wylej pierwszą masę, na nią wylej masę sernikową
- Wierch posyp malinami, w przypadku mrożonych malin nie musisz ich wcześniej rozmrażać
- Piecz 45-50 minut w temperaturze 170 stopni
- Po upieczeniu zostaw chwilę w uchylonym piekarniku, po wyjęciu zostaw do całkowitego ostygnięcia