Macie zachomikowany jeszcze jakiś bób? 😁 Żeby sezon zaliczyć do w pełni udanych, to nie może zabraknąć tu przepisu na pyszne pesto z bobu! 😀
Na moim blogu znajdziecie już przepis na pesto z wykorzystaniem tych strączków, w którym dodatkowo wykorzystałam delikatny twarożek włoski. Polecam tą wersję, jeśli szukacie czegoś lekkiego, mniej kalorycznego 😉
Pesto z bobu i orzechów włoskich
W dzisiejszej wersji postawiłam na minimalizm, i do pesto wpadł głównie bób i orzechy włoskie. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Delikatny posmak orzechów włoskich cudownie przebija się przez smak bobu. To zdecydowanie mój nowy faworyt 😉
Do przepisu polecam wybrać makaron, który “zbierze” pesto i fajnie się nim otuli, żeby było na bogato i nic się nie zmarnowało 😀 U mnie to pełnoziarniste świderki, które świetnie się sprawdziły.
Tego typu przepisy są doskonałym rozwiązaniem kiedy chcemy zjeść coś smacznego i pożywnego, ale nie mamy ochoty na długie zabawy w kuchni. Zdradzę Wam mój patent jak zaoszczędzić jeszcze więcej czasu.
Najpierw gotuję wodę na bób, jak jest już wrząca dodaję łyżeczkę soli i cukru i wrzucam umyty wcześniej bób. W zależności czy mam młody delikatny bób, czy ten już nieco starszy, gotuję go od 5 do 15 minut. Warto sprawdzać stopień miękkości w trakcie gotowania, żeby wyjąć go w odpowiednim momencie. Kiedy bób będzie już miękki wyciągam go łyżką cedzakową na durszlak lub sito. Wodę, w której gotował się bób zostawiam na ogniu i wrzucam do niej makaron. W ten sposób nie muszę ponownie czekać na zagotowanie się wody. Wyjęty bób przelewam zimną wodą, żeby nie poparzyć się przy obieraniu. No i teraz najgorsza część – obieranie obu z łupinek. Tu niestety nie ma drobi na skróty. Jeśli ktoś zna jakiś sprytny sposób na szybkie obranie bobu to chętnie przyjmę w zamian za porcję pysznego pesto 😛
Dalsza część to już czysta przyjemność, a po szczegóły zapraszam do przepisu poniżej 🙂
A jeśli macie ochotę na inny przepis z bobem w roli głównej to polecam kaszę bulgur z bobem i cukinią.
Pesto z bobu i orzechów włoskich
30
minutesSkładniki
500 g bobu
Garść orzechów włoskich
Ząbek czosnku
2 – 3 łyżki oliwy
Opcjonalnie łyżka serka naturalnego
Sól
Natka pietruszki do podania
Wykonanie
- Bób ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru
- Po ugotowaniu bób obrać z łupinek
- Kilka ziaren bobu odłożyć do podania
- Resztę umieścić w pojemniku blendera wraz z orzechami włoskimi, czosnkiem, oliwą i szczyptą soli
- Składniki zblendować na gładkie pesto, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
- Do składników na pesto można dodać też łyżkę serka naturalnego, żeby uzyskać bardziej kremową, gęstą konsystencję
- Pesto połączyć z ugotowanym makaronem, posypać natką pietruszki i dołożyć odłożone ziarna bobu w całości