Sernik na zimno to najlepszy deser na letnie upały! Lekki, orzeźwiający, pełen sezonowych owoców. Cudownie orzeźwia i zaspokaja ochotę na słodką przekąskę. A przy tym całkiem zdrowy, na owsianym spodzie, bez użycia białego cukru!
Jest to deser bez pieczenia, a zatem dokonały w upalne dni, kiedy ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę jest włączanie piekarnika. Spód na bazie płatków owsianych i suszonych owoców jest delikatnie słodki, zwarty, nie kruszy się przy krojeniu. W przepisie użyłam mieszanki rodzynek i śliwek, ale możesz też zamienić te owoce na suszone daktyle lub żurawinę.
Poza słodkimi owocami do sernika dodałam jedynie trochę miodu, który jest tutaj jedynym słodzikiem. Ponieważ jest to deser na zimno, możemy bez obaw wykorzystać miód zachowując wszystkie jest walory zdrowotne. Możesz go oczywiście zamienić na inny ulubiony słodzik lub zwykły cukier.
Do tego sernika wybierz dobrej jakości twaróg, puszysty, gładki, kremowy i niezbyt kwaśny. Moim sprawdzonym serkiem, który doskonale sprawdza się w serowych słodkościach jest Mój Ulubiony. Naturalnie lekko słodki, ma dobry skład i jest bardzo kremowy i delikatny.
Zwróć też uwagę na to, żeby żelatyna, którą łączymy z serem nie była zbyt ciepła. Zbyt duża różnica temperatur pomiędzy serem a żelatyną może sprawić, że w masie powstaną grudki, których ciężko się pozbyć.
Daj koniecznie znać czy przepis na ten letni deser przypadł Ci do gustu!
Wypróbuj też inne pyszne desery doskonałe na lato:
- Sernik z malinami
- Bułeczki z jagodami
- Ciasto bananowe z truskawkami
- Serniko-brownie z owocami
- Sernik z brzoskwiniami
- Tarta z budyniem i musem wiśniowym
Truskawkowy sernik na zimno
Składniki na formę o średnicy 22cm
Składniki
- SPÓD
40 g rodzynek
5 – 6 suszonych śliwek
20 g oleju kokosowego
20 g płatków owsianych
35 – 40 g mąki kokosowej
20 g zmielonego siemienia lnianego
Szczypta soli
- MASA SEROWA BIAŁA
300 g twarogu na sernik (zmielonego)
2 łyżeczki żelatyny
Duża łyżka miodu
Szczypta soli i kilka kropel soku z cytryny
- MASA TRUSKAWKOWA
250 g twarogu na sernik (zmielonego)
2 łyżeczki żelatyny
Szklanka truskawek
Łyżka miodu
Szczypta soli i kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie
- SPÓD
- Rodzynki oraz śliwki zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut, po tym czasie odsączyć z wody
- Wszystkie składniki zblendować i połączyć, żeby powstało zwarte ciasto
- Gotowym ciastem wylepić dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Jeśli masa na spód wyjdzie zbyt sypka/sucha dodać więcej oleju, jeśli wyjdzie zbyt wilgotna dodać więcej mąki lub płatków
- MASA SEROWA BIAŁA
- Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej (ale nie wrzącej!) wody, zostawić do lekkiego ostygnięcia
- Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładką masę
- Masę przelać na przygotowany spód i odstawić do lodówki
- MASA TRUSKAWKOWA
- Truskawki oczyścić, pozbawić szypułek i zblendować z twarogiem
- Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki wody, zostawić do lekkiego ostygnięcia
- Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładką masę
- Kiedy biała warstwa stężeje wylać na nią masę truskawkową. Możesz też przed wylaniem masy położyć na białej warstwie parę świeżych truskawek i zalać je masą truskawkową
- Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia