Placki z cukinii z ziołowym pesto

Placki z cukinii z pesto

Placki z cukinii to chyba mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego warzywa. Świadczy o tym ilość przepisów na blogu na placki, frittaty i tosty z wykorzystaniem tego składnika. Znajdziecie już miedzy innymi:

A dziś kolejna odsłona placków cukiniowych, tym razem z dodatkiem oscypka! Ponieważ cukinia sama w sobie ma raczej neutralny, bardzo delikatny smak, idealnie nadaje się do przeróżnych smakowych modyfikacji. A dodatek wyrazistego w smaku wędzonego oscypka sprawdził się doskonale! Nie tylko nadaje ciekawy smak, ale też wpływa na konsystencję placków. Rozpuszczając się sprawia, że placki są mięciutkie i wręcz kremowe w środku, natomiast wierzch przykrywa chrupiąca skórka.

Placki usmażyłam na patelni jedynie lekko posmarowanej olejem, są więc lekkie i zdrowe! A jeśli nie masz ochoty stać nad patelnią i pilnować placków, to spokojnie możesz upiec je też w piekarniku! Wystarczy 30 minut w 180-190 stopniach. Przygotowane w piekarniku nie uzyskają jednak tego chrupiącego wierzchu, jak dzieje się to w przypadku smażenia.

Potrójnie zielone, ziołowe pesto!

Do placków przygotowałam ziołowe pesto. I tutaj pozostaje Wam pełna dowolność jakie zioła wykorzystacie. Może to być klasyczne bazyliowe pesto, które zawsze świetnie się sprawdza! Ale możecie jak ja poeksperymentować z nowymi smakami. Wykorzystałam to, co akurat miałam pod ręką czyli świeży koperek, natkę pietruszki oraz jarmuż. Wyszło więc potrójnie zielone pesto! Zamiast oleju jak w klasycznym pesto, wykorzystałam serek naturalny, żeby uzyskać bardziej kremową konsystencję. To też sprawia, że pesto jest lżejsze.

Takie pesto to nie tylko świetny dodatek do placków czy innych dań, ale także porządna porcja zieleniny! A warto wiedzieć, że ciemnozielone warzywa liściaste jak i zioła kryją w sobie prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych, minerałów i witamin. Warto więc wprowadzać je do diety jak najczęściej w przeróżnej formie.

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Recipe by Healthy Creations
Porcje

2

Porcje
Czas

30

minutes

Składniki

  • Duża cukinia

  • 3 jajka

  • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

  • 50 g oscypka (lub innego sera odpowiedniego do starcia)

  • Świeży koperek

  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Pieprz, sól, oregano

  • Pesto
  • Garść natki pietruszki i koperku

  • 2 liście jarmużu

  • Łyżka serka naturalnego

  • Garść orzechów włoskich

  • Łyżka startego parmezanu

  • Ząbek czosnku

  • Sól, pieprz

  • Woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Wykonanie

  • Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć na sito, posolić i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć cukinię z wody i przełożyć do miski
  • Do cukinii wbić jajka, dodać mąkę, proszek do pieczenia, starty ser, posiekany koperek. Połączyć wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem
  • W razie potrzeby można dodać więcej mąki, jeśli konsystencja będzie zbyt płynna
  • Patelnię posmarować olejem. Na rozgrzaną patelnię wykładać porcje masy, smażyć pod przykryciem aż spód będzie przyrumieniony, następnie odwrócić w smażyć aż druga strona będzie chrupiąca i zrumieniona
  • Pesto
  • Wszystkie składniki na pesto zblendować dodając tyle wody, aby uzyslać pożądaną konsystencję

Wskazówki