Dzisiaj mam dla Was pomysł na prosty, wegański obiad. Komosa ryżowa z warzywami i ananasem to miks kilku wyrazistych smaków, które razem smakują doskonale. Chrupiące warzywa, słodki ananas i lekki sos tworzą idealny zestaw na lekki obiad.
Słodko, pikantnie i orzechowo…
Słodki ananas zdecydowanie przebija się w tym daniu. Sprawia, że całość jest orzeźwiająca, lekka i soczysta. Słodycz ananasa przełamana jest dodatkiem chili oraz imbiru, które nadają potrawie lekko orientalnego smaku.
Dopełnieniem jest fajny, delikatny sos z masła orzechowego oraz sosu sojowego. Nadaje on przyjemnego smaku, ale nie jest ciężki i dominujący. Świetnie pasuje do chrupkich warzyw. Ja wykorzystałam gładkie masło orzechowe, jednak to z dodatkiem kawałków orzeszków będzie równie dobre. Doda ciekawego chrupiącego elementu.
Do potrawki ugotowałam komosę ryżową. Tym razem postawiłam na czerwoną, ale każda inna będzie doskonała. Czerwona, w porównaniu do białej, po ugotowaniu pozostaje nieco twardsza. Smaki obu w moim odczuciu są bardzo zbliżone, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stosować je zamiennie.
Komosa ryżowa na stałe weszła do mojej kuchni. Polubiłam ją jako alternatywę dla ryżu czy kasz. Ma ciekawy orzechowy posmak, a po ugotowaniu jest sypka i delikatna. Jej przygotowanie jest szybkie i bezproblemowe, bez ryzyka, że powstanie z niej klejąca, nieapetyczna papka. 😉
Co więcej komosa ryżowa to bogactwo wartości odżywczych. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, bogata jest za to w błonnik oraz pełnowartościowe roślinne białko. Dostarczy nam także wapnia, magnezu, żelaza , cynku oraz witamin z grupy B. Ponieważ komosa ryżowa nie zawiera glutenu, będzie świetnym wyborem dla osób, które unikają tego składnika w diecie.
A teraz, skoro już wiemy jak zdrowy i smaczny jest dzisiejszy przepis, nie pozostaje nic innego jak tylko ruszać do kuchni i rozkoszować się smakiem! 🙂 Smacznego!
Koniecznie sprawdź też przepisy na inne lekkie, zdrowe dania:
- Orzeźwiające gazpacho z pomidorów i arbuza
- Makaron z cukinią i fasolką szparagową
- Zupa kokosowa z zielonego groszku
- Chłodnik z botwiny
- Spaghetti z cukinią
Komosa ryżowa z warzywami i ananasem – pomysł na wegański obiad
Course: Przepisy2
PorcjeSkładniki
120 g komosy ryżowej
3 ząbki czosnku
Marchewka
Łodyga selera naciowego
Pół cukinii
3 plastry świeżego ananasa
3 łyki kukurydzy
Świeży imbir (kawałek ok. 3 cm)
Szczypta chili
Łyżka sosu sojowego
Łyżka masła orzechowego
Wykonanie
- Komosę ryżową ugotować na sypko
- Czosnek pokroić w plasterki, imbir zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić czosnek z imbirem oraz szczyptą chili
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz seler pokrojony w plasterki
- Podsmażać 5 minut podlewając wodą, żeby uniknąć przypalenia
- Dodać sos sojowy oraz masło orzechowe i połączć
- Następnie dodać cukinię, dusić 3 minuty po czym dodać ananasa oraz kukurydzę i zostawić na ogniu jeszcze 3-5 minut
- Spróbować i w razie potrzeby doprawić
- Podawać z ugotowaną komosą ryżową